Cégalapításhoz nem kell szlovák állampolgárság vagy tartózkodási engedély ?

Bármely EU-s tagországnak az állampolgára lehet szlovák cég tulajdonosa és ügyvezetője is. (Európai Unión belül bármely Uniós országban alapítható cég az Uniós tagországok állampolgárai által.)
Így magyar állampolgárok által is korlátozás nélkül létesíthető vállalkozás az adott tagország szabályozási feltételeinek megfelelően az EU tagországai területén.

Új céget érdemes alapítani vagy inkább egy meglévőt vásárolni ?
Csak szlovák állampolgár lehet ügyvezetője szlovák kft -nek ?
Cégalapításnál lehet-e egyszemélyes Kft -t alapítani, milyen előnyei és hátrányai vannak ?

Minden esetben új cég alapítását javasoljuk vagy esetleg az erre a célra alapított ready-made céget, mivel egy korábban mások által alapított és működtetett gazdasági társaság előéletét teljességgel nem ismerhetjük. Komoly veszélyeket hordozhat magában egy cégvásárlás és sajnos a hiányosságok vonzata , a bírság akár évek múltán is jelentkezhet.

Nem . EU-s országok állampolgárai amennyiben rendelkeznek érvényes erkölcsi bizonyítvánnyal , úgy azonos módon tölthetnek be ügyvezetői tisztséget . Bármely EU vagy OECD tagország állampolgára betöltheti az ügyvezetői tisztséget egy szlovák kft-ben, illetve annak tulajdonosa is lehet.

Igen lehet , a működés és könyvvitel tekintetében nincs megkötés vagy hátrány.

Kötelező munkavállalóként foglalkoztatni az ügyvezetőt ?
Lehet-e egyszemélyes Kft -t alapítani, milyen előnyei és hátrányai vannak ?
Egy cég mennyi tevékenységet vehet fel Szlovákiában ?

Nem.

Igen lehet , a működés és könyvvitel tekintetében nincs megkötés vagy hátrány. A törvényi kikötés csupán azt korlátozza , hogy egyszemélyes gazdasági társaság nem tulajdonolhat egyszemélyes szlovák gazdasági társaságot.

Bármennyit, amennyi életszerű. Mivel a tevékenységi körök meghatározása rendkívül átfogó, például "áruk kis- és nagykereskedelme nem engedélyköteles terjedelemben", így egy több tevékenységet folytató kft -nek is elegendő 6-8 tevékenységi kör bejegyzése.

Személyautó csak akkor számolható-e el, ha haszongépjárműnek van vizsgáztatva ?
Kell-e járulékot fizetni a tulajdonosok után ? Ha igen mennyit ?
Kötelező-e alkalmazottat
foglalkoztatni ?

Szinte bármilyen cégautó és annak költsége elszámolható. Külön cégautó adó nincs. Ezen felül a más állampolgárságú tulajdonos, ügyvezető, foglalkoztatott saját tulajdonú gépjárműve is rendelkezésre bocsátható a cég számára (például magyar rendszámos autó), így az átlagfogyasztás alapján és bizonylattal (egyszerű tankolási "blokk") igazolt üzemanyag értéke is költségként elszámolható valamint jelentős gépkocsi amortizáció is kilométerenként!

Nem kell járulékot fizetni a cégtulajdonosok után.

Ez természetesen függ a gazdasági társaság működésétől, konkrét tevékenységétől, de általánosan nincs ilyen törvényi előírás.